ZZP’er worden. Waarom zou je, of juist niet?
Nederland kent inmiddels circa 1,5 miljoen ZZP’ers, dat is 16% van de beroepsbevolking.
Waarbij ik er zelf nogal van schrik dat 25% noodgedwongen ZZP’er is vanuit reorganisatie, werkloosheid of andere reden waardoor het vinden van een loondienstbetrekking lastig blijkt.
Er is al veel over geschreven en er zijn veel meningen over de pro’s en con’s. In jouw overweging is het maar net wat je drijfveren zijn en of hobbels je weerhouden. Daarnaast spelen ook persoonlijke/professionele kwaliteiten en ambities een belangrijke rol.
ZZP in crisistijd
Al voor Corona was ik van plan dit stuk te schrijven. De huidige situatie werkt echter wel confronterend. ZZP opdrachten worden terstond stopgezet omdat organisaties alle hens aan dek houden om de dagelijkse werkzaamheden draaiende te houden, projecten worden uitgesteld of het werk vervalt vanwege de 1,5 meter maatregel. Onderstaande voor & nadelen zijn dan ook gebaseerd op “normale” omstandigheden (voor zover dit nog bestaat).
Laat ik beginnen met een aantal voordelen:
- Je bent volledig vrij in je planning
- Je kunt “kiezen” met en/ voor wie en welke organisatie je wilt werken
- Er is vrijheid in aantal vakantiedagen / beschikbare uren, zolang je hierover maar goede afspraken maakt met de opdrachtgever
- De beschikbare uren kun je afstemmen zodat dit past binnen jouw balans. Je kunt het zelfs periodiek aanpassen
- Jouw tarief kun je, binnen reële grenzen, zelf vaststellen
- Het bruto inkomen is, als je dit vergelijkt met een zelfde positie in loondienst, zeker 2 tot 3 keer hoger
- Je bepaalt zelf welke voorzieningen en verzekeringen je regelt, je hoeft immers niet mee in de standaard werknemersverzekeringen of CAO regelingen met verplichte deelname
- Je mag legaal “jobhoppen” door opdrachten met elkaar te combineren of regelmatig van opdracht te wisselen
- Diversiteit in werkzaamheden; als zelfstandig ondernemer regel je (meestal) alle ondernemerszaken zelf
- Je neemt zelf alle besluiten en hebt alle touwtjes in handen waardoor je jouw eigen visie kunt nastreven
Er zijn ook nadelen:
- De continuïteit van opdrachten én inkomsten is niet (altijd) gewaarborgd
- Je bent specialist in je vakgebied maar daarnaast ook verantwoordelijk voor acquisitie, relatiebeheer, boekhouding, financiën etc.
- Als zelfstandige sta je 24/7, 365 dagen per jaar “aan”
- Bij ziekte heb je geen inkomsten tenzij je hiervoor verzekerd bent, wat een prijzige aangelegenheid is (broodfonds kan hierbij uitkomst zijn)
- Bij vakantie / verlof geen inkomsten én je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele backup
- Eenzaamheid; je doet immers alles zelf, moet alles zelf bedenken, hebt geen collega’s om mee te sparren
- Ontwikkeling; veel ZZP’ers zijn continu bezig met de dagelijkse werkzaamheden waardoor er weinig ruimte/tijd is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling
- Opdrachtgevers zijn soms terughoudend om te werken met ZZP’ers omdat zij risico’s zien in continuïteit (bijv. bij ziekte geen backup), de kosten hoog vinden en voorkeur geven aan een medewerker die zich langdurig committeert door een loondienstverband
Uit diverse publicaties blijkt dat vooral vrijheid en autonomie de belangrijkste drijfveren voor ZZP’ers zijn. Het zelf moet acquireren, administratie en risico van te weinig inkomsten weerhoudt juist.
Ben je er al uit of het ZZP schap jou past?
Ben je ervan overtuigd dat het ZZP schap je past? Dan kun je hier tips vinden voor een goede start: https://www.ikwordzzper.nl/
Weet je het nog niet?
Dan kun je hier een eenvoudige test doen die je wellicht meer inzicht biedt: https://www.123test.nl/ondernemerstest/
Twijfel je nog?
Er zijn organisaties die juist zoeken naar ondernemende professionals, die zich gedragen en verantwoordelijk voelen als een ondernemer, maar wel behoefte heeft aan continuïteit, collega’s, professionele en persoonlijke ontwikkeling en “zekerheid/ bescherming”.
Als je niet zeker bent van de stap naar ZZP schap maar je deze eigenschappen wel hebt, kun je altijd contact met mij opnemen.
Met dank aan Coco Appels