Zij-instromers van harte welkom in de bedrijfsgeneeskunde

In deze blog wil ik jullie informeren over de mogelijkheden die er zijn om als huisarts of medisch specialist de verkorte opleiding tot bedrijfsarts te volgen.

Iedere medisch specialist heeft z’n eigen verhaal

Momenteel zien wij regelmatig dat  huisartsen en medisch specialisten zich interesseren in een opleiding tot bedrijfsarts. De redenen voor deze keuze kunnen zeer divers zijn. Een groot aantal huisartsen die wij spreken vindt dat zij te weinig tijd aan hun cliënten kunnen besteden en te veel tijd besteden aan  administratie. Daarnaast zijn er tal van medisch specialisten die werkzaam zijn of werkzaam zijn geweest in de kliniek waar momenteel geen of beperkt werk voor is, zoals bijvoorbeeld de (orthopedisch) chirurgen, radiologen, internisten en de flebologen. Ook kennen wij medisch specialisten die met veel plezier jarenlang in de kliniek hebben gewerkt en nu op een moment in hun leven zijn beland dat zij de werk-privé balans op een andere manier wensen in te vullen, en geen 60-80 uur per week willen werken.

Je ziet, legio voorbeelden van medisch specialisten die een wending willen geven aan hun carrière met ieder z’n eigen argumenten.

Maar welk argument je ook hebt, je bent in de bedrijfsgeneeskunde van harte welkom.

Huisartsen en medisch specialisten zeer welkom

De werkgevers binnen de bedrijfsgeneeskunde verwelkomen de huisartsen en  medisch specialisten met open armen. Zij zijn nl. gewend om consulten te voeren met hun cliënten, een anamnese af te nemen, zijn bekend met de gesprekstechnieken en hebben een ruime ervaring in het diagnosticeren. Daarnaast zijn deze specialisten bekend met het schrijven van een rapportage met hun bevindingen. Dit alles maakt dat een huisarts en een  medisch specialist met de nodige ervaring relatief snel inzetbaar is voor een nieuwe werkgever in de bedrijfsgeneeskunde.

Zij-instromers kunnen de verkorte opleiding tot bedrijfsarts volgen.

Je kunt de opleiding tot geregistreerd bedrijfsarts bij 2 verschillende opleidingsinstituten in Nederland volgen (Utrecht en Nijmegen). Normaal gesproken is de duur van de opleiding 4 jaar bij een 100% dienstverband. Ben je zij-instromer, zoals dat zo mooi heet, dan kun je in aanmerking komen voor een aantal vrijstellingen. Uitgangspunt hierbij is dat je minimaal 1 jaar gewerkt hebt binnen de bedrijfsgeneeskunde onder supervisie van een bedrijfsarts. Vervolgens kun je de opleiding starten. Vaak geldt dat je na 1 jaar bedrijfsgeneeskundige werkzaamheden ongeveer 2 jaar onderwijs volgt, als je voltijd werkt. Een aantal voorwaarden om aan de opleiding te beginnen zijn oa. dat je, voor minimaal 16 uur per week, in dienst moet zijn bij een erkende praktijkopleidingsinstelling met een erkende praktijkopleider en jouw erkenning als medisch specialist geldig is tot aan de dag dat je de opleiding start.

Maatwerk voor zij-instromers.

Voor beide opleidingsinstituten (NSPOH en SGBO) geldt dat zij, na een persoonlijk gesprek met de medisch specialist, kunnen inschatten voor welke vrijstellingen je in aanmerking komt. Aan de hand van deze vrijstellingen kan de duur en de kosten van de opleiding worden bepaald. De opleiding wordt dan op basis van maatwerk samengesteld. Dit heeft alles te maken met de ervaring en vaardigheden die de specialist in zijn vakgebied eerder heeft opgedaan.

Normaal gezien zou een opleidingstermijn voor een medisch specialist en een huisarts van 2 jaar mogelijk moeten zijn om vervolgens als geregistreerd bedrijfsarts aan het werk te gaan.

Benieuwd naar de vacatures die wij hebben voor huisartsen en medisch specialisten in de bedrijfsgeneeskunde, neem een kijkje bij onze vacatures.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.