teamwork

Meer en meer werknemers kiezen voor een kortere werkweek, ondanks de personeelstekorten. “Waarom zou ik maar blijven buffelen voor mijn werkgever?”

Tijd voor jezelf, voor een hobby, opgroeiende kinderen of het starten van een eigen onderneming, zijn argumenten om minder dan 40 uur te werken bij een werkgever. Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds minder werknemers kiezen voor een volle werkweek van 40 uur. Dit kan gaan om een werkweek van 32 uur (of minder) of 4 om 5 dagen werken (36 uur) of 4 x 9 uur.

Voornamelijk de mannen zijn minder gaan werken dan voorheen. In 2003 werkte 80 procent fulltime, in 2020 nog maar 71%. Opvallend is dat leeftijd en opleidingsniveau geen verschil maakt. Bij de vrouwen is er minder verandering geconstateerd. In 2003 had 25% een fulltime dienstverband, hetgeen sindsdien niet of nauwelijks veranderd is.

Werving

Voor de personeelswerving voor onze opdrachtgevers merken wij dat steeds meer kandidaten kiezen voor een parttime baan. In de afgelopen jaren hebben wij een beperkt aantal kandidaten bemiddeld naar een 40-urige werkweek. Of we nu op zoek zijn naar een bedrijfsarts, basisarts, een psycholoog of een casemanager. Een grote uitdaging voor ons als recruiter.

Wij sporen onze opdrachtgevers steeds meer aan, om open te staan voor parttime dienstverbanden en daarnaast om open te staan om de uren flexibel in te delen, eventueel nevenwerkzaamheden. Kan de kandidaat in de avonduren werken of in het weekend (rapportages maken of andere administratieve handelingen)? Hoe flexibeler de opdrachtgever is, des de groter de kans op het vervullen van een vacature. De meest rigide opdrachtgevers kunnen er niet meer omheen als je in deze markt een vacature wenst te vervullen.

Cyclisch karakter

Volgens de arbeidsmarktexperts is de volledige werkweek al langer niet meer van deze tijd. Het is steeds vaker 32 uur. De arbeidsduur is onderhevig aan een cyclisch karakter. Afhankelijk van de welvaart/ economische situatie. Gaat het goed, zoals momenteel, dan zien we dat steeds meer werknemers minder uren willen werken. In moeilijke tijden is men blij dat er werk is en groeit het aantal uren die de werknemer wil werken. Vanwege het huidige personeelstekort zit de kandidaat in de “driving seat” en kan zich gesterkt voelen minder uren te vragen.

Geluk naast je werk

Wat doet die werknemer met z’n extra tijd als het gelukt is het aantal contracturen terug te draaien? Er zijn grofweg twee varianten: ze beginnen een eigen bedrijf in die ‘vrije’ tijd, naast de vaste baan, of ze hebben écht vrij.

Het meeste geluk vindt men in de privésfeer. Minder dagen werken zal bijdragen aan meer geluksmomenten. 5 werkdagen in 4 dagen proppen werkt niet. Kan het werk afgerond worden in de contracturen, dan zullen de geluksmomenten toenemen.

Door de personeelstekorten is de werkdruk hoog. Mensen gaan maar door en kunnen hun verantwoordelijkheden moeilijk loslaten, ook niet als ze vrij zijn. Daardoor hebben ze onvoldoende ruimte om echt te ontspannen. Ontspanning brengt je naar een andere hersengolflengte. Daardoor kan je opladen, heb je minder stress én word je creatiever. Ook op je werk!

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.