GenZ

Generatie Z, de cohort geboren tussen ongeveer 1997 en 2012, heeft specifieke waarden en prioriteiten als het gaat om werk. Hoewel individuele voorkeuren variëren, zijn er enkele trends en kenmerken die vaak opvallen binnen deze generatie. Hier zijn enkele aspecten die Gen Z belangrijk vindt qua werk:

  1. Purpose en Impact: Gen Z hecht waarde aan werk dat een positieve impact heeft op de samenleving. Ze zoeken naar organisaties en functies waar ze een gevoel van betekenis en doel ervaren. Bedrijven met sterke sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheidspraktijken hebben vaak de voorkeur.
  2. Diversiteit en Inclusie: Gen Z hecht veel belang aan diversiteit en inclusie op de werkvloer. Ze streven naar gelijke kansen, respect voor verschillende achtergronden en een inclusieve werkomgeving.
  3. Flexibiliteit en Werk-privébalans: Flexibele werkuren en de mogelijkheid om op afstand te werken zijn cruciale factoren voor Gen Z. Ze hechten veel waarde aan een gezonde balans tussen werk en privéleven en zoeken naar werkgevers die deze flexibiliteit ondersteunen.
  4. Technologie: Als de eerste generatie die is opgegroeid met digitale technologie, waardeert Gen Z innovatie en technologische vooruitgang. Ze zoeken naar banen die hen de mogelijkheid bieden om met moderne technologieën te werken en hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen.
  5. Leren en Ontwikkelen: Gen Z ziet werk als een voortdurende leerervaring. Ze zijn geïnteresseerd in werkgevers die mogelijkheden bieden voor professionele ontwikkeling, mentorschap en groeipaden binnen het bedrijf.
  6. Zelfexpressie: Individualiteit en zelfexpressie zijn belangrijk voor Gen Z. Ze zoeken naar een werkomgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn en waar hun unieke bijdragen worden gewaardeerd.
  7. Snelle Carrièreprogressie: Gen Z heeft vaak de wens om snel carrière te maken en te groeien in hun loopbaan. Ze zijn bereid om hard te werken en verwachten erkenning en kansen voor vooruitgang.
  8. Transparantie en Open Communicatie: Gen Z waardeert openheid en transparantie in de communicatie van hun werkgevers. Ze willen goed geïnformeerd zijn over bedrijfsbeslissingen en verwachten een open dialoog met leidinggevenden.
  9. Zekerheid en Stabiliteit: Ondanks hun verlangen naar verandering en innovatie, hechten veel leden van Gen Z ook waarde aan stabiliteit en zekerheid in hun loopbaan. Een gevoel van baanzekerheid en duidelijke carrièretrajecten zijn belangrijk voor hen.
  10. Digitale Reputatie: Gen Z is zich zeer bewust van hun online aanwezigheid en digitale reputatie. Werkgevers die een positieve online reputatie hebben en actief zijn op platforms waar Gen Z aanwezig is, hebben mogelijk een streepje voor.

Het is belangrijk op te merken dat deze algemene trends variaties binnen de generatie niet uitsluiten. Individuele voorkeuren kunnen sterk verschillen, maar deze punten geven een algemeen beeld van de prioriteiten van Gen Z op de arbeidsmarkt.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.