voorkomen - genezen

Een preventief spreekuur (ook wel open-spreekuur of arbeidsomstandigheden spreekuur genoemd) bij een bedrijfsarts is een initiatief om de gezondheid en arbeidsomstandigheden van werknemers te bevorderen en eventuele gezondheidsrisico’s op de werkplek te identificeren en aan te pakken.

Vrijwillig

Tijdens zo’n spreekuur kunnen werknemers vrijwillig en vertrouwelijk in gesprek gaan met een bedrijfsarts. Die adviseert de werknemer of verwijst door naar een andere kerndeskundige (A&O deskundige, veiligheidskundige of arbeidshygiënist).

Tijdens het spreekuur kunnen verschillende zaken aan bod komen, zoals oa.:

– de werkplek,

– werkdruk,

– werkbelasting,

– ergonomie,

– individuele gezondheidskwesties.

Het doel is om preventieve maatregelen te bespreken en te nemen om gezondheidsproblemen en verzuim te voorkomen. Werknemers kunnen vragen stellen over hun gezondheid in relatie tot het werk, en de kerndeskundige kan advies geven over hoe zij hun werk gezond en veilig kunnen blijven uitvoeren.

Toegang

De werkgever kan een werknemer wel voorstellen om naar het preventief spreekuur te gaan, maar hij mag een bezoek niet verplichten. Volgens de Arbowet moet de werkgever voor “doeltreffende toegang” tot de bedrijfsarts zorgen. In de praktijk betekent dit dat de werkgever verplicht is ervoor te zorgen dat werknemers toegang hebben tot een open spreekuur van een bedrijfsarts.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.