Solliciteren anno 2020

Het sollicitatie landschap is aan het veranderen. We leven inmiddels in een tijd waarin we eenvoudig en snel onze boodschappen bestellen en afrekenen, geen ellelange telefoongesprekken meer voeren maar tekstberichten sturen via verschillende media. Telefoons worden nl. nauwelijks meer gebuikt om te bellen, maar om te berichten, te bestellen, te betalen, te up-loaden en te downloaden.

Waarom vragen wij een kandidaat dan nog altijd om een sollicitatiebrief te sturen met een CV? Dit is toch al lang niet mee anno 2019 en al helemaal niet meer anno 2020.

Wij hebben voor jullie een aantal do’s op een rijtje gezet; solliciteren in 2020.

Tip 1

Zorg dat je smartphone sollicitatie-proof is. Solliciteren via Whatsapp zal steeds gebruikelijker worden. Zorg er altijd voor dat je foto en statusomschrijving representatief zijn. Dit geldt niet alleen voor de dag waarop je solliciteert, maar ook de weken daarna. Er is namelijk een grote kans dat recruiters ook na het sollicitatiegesprek je Whatsapp profiel bekijken.

Dit geldt uiteraard ook voor je voicemail bericht. Indien de recuiter je benadert wil je nauurlijk dat hij een positieve indruk krijgt van jou als kandidaat.

Tip 2

Zorg dat je LinkedIn profiel up-to-date is. LinkedIn is “het” platform waar recruiters potentiële kandidaten zoeken. Het is dus belangrijker dan ooit om met een representatief profiel op LinkedIn actief te zijn.

Wil je gebruik maken van deze ontwikkeling? Dan is het nu tijd om een profiel aan te maken of up te daten. Loop alle elementen van je profiel na. Is de informatie nog relevant? Geef in het kort aan wie je bent als persoon maar ook als professional en wat je ambieert. Heb je bijvoorbeeld het afgelopen jaar veranderingen in je carrière gerealiseerd, pas je profiel daar dan op aan. Heb je onlangs nieuwe personen ontmoet? Voeg deze dan toe aan je netwerk. Vergeet daarnaast niet om te kijken of je foto (nog wel) representatief is. En zorg er ten slotte voor dat het de bezoekers van je profiel binnen enkele seconden duidelijk is dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging!

Tip 3

Video solliciteren. Steeds vaker gezien: een videosollicitatie. Maak een leuke korte video waarbij jouw persoonlijkheid én skills goed uit de verf komen. Natuurlijk hangt de verhouding van formaliteit en creativiteit volledig af van de branche of het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Tip 4

Social Media account. Wat veel mensen wel weten maar geen rekening mee houden, is dat je als beheerder van je eigen social media account bepaalt wie inzicht heeft in de posts die je plaatst. Je kunt de berichtgeving publiek maken of alleen voor jouw connecties/ vrienden. In het geval je account publiek is, dan betekent dit dat iedereen inzicht heeft in de berichten die jij plaatst. Denk goed na of jij je berichten met iedereen wenst te delen of alleen met je eigen connecties/vrienden.

De ideale combinatie van deze  tips om te solliciteren in deze tijd is dus eigenlijk heel simpel….

Stuur de recruiter een whatsapp waarin je aangeeft interesse te hebben in de betreffende vacature, stuur een link mee van je LinkedIn-profiel en up-load je video sollicitatie en klaar is Kees.

Vanaf dat moment ligt de bal bij de recruiter en zal hij/zij genoodzaakt zijn om snel te reageren op jouw sollicitatie.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.