Whitepaper salarisonderhandelingen

Salarisonderhandeling

Download: Salarisonderhandeling versie feb. 2020

De salarisonderhandeling is een strategisch spel: je doet onderzoek, formuleert doelstellingen en gaat vervolgens gecalculeerd te werk. Hieronder een aantal tips/spelregels voor de salarisonderhandeling.Alsof een sollicitatiegesprek nog niet moeilijk genoeg is, is de salarisonderhandeling voor veel mensen nog veel moeilijker. Over geld praten is voor veel mensen niet makkelijk. Dit mondt regelmatig uit in teleurstellingen omdat men bang is te vragen wat men echt verlangt. Om dit te voorkomen, heb ik vijf spelregels opgesteld die je helpen om het maximale uit je salarisonderhandeling te halen.

Wij zullen overigens in een vroeg stadium van de procedure al aan je vragen wat jouw salariswens is. Zo voorkomen we dat wij met elkaar in gesprek gaan om er later achter te komen dat jouw wens & het budget ver uit elkaar liggen. We managen de verwachtingen graag in een vroeg stadium

1. Praat pas over geld wanneer je veilig zit

Het salaris is een onderwerp dat een sollicitatie kan maken of breken. Toch is het ondanks het relatief grote belang niet verstandig om hier in een vroeg stadium al zelf over te beginnen. Als wij jou introduceren bij een opdrachtgever vermelden wij hier altijd jouw salariswens. Zij zijn hiervan dus op de hoogte. Het is daarom niet verstandig hier zelf over te beginnen bij de 1e kennismaking

2. Bekijk wat anderen verdienen

Het is verstandig om een goede schatting te hebben van je marktwaarde voordat je jouw salariswens aangeeft c.q. de onderhandeling ingaat. Zo weet je wat een gebruikelijk salaris is voor iemand in eenzelfde soort functie met dezelfde ervaring als jij. In onze branche is dit niet zo makkelijk omdat de meeste van onze opdrachtgevers geen CAO hanteren. Je kunt daarom het beste rondvragen bij vakgenoten. Natuurlijk kun je ons ook om een indicatie van gebruikelijke salarissen vragen.

3. Geef een salarisbereik aan

Wanneer je het gevoel hebt in een situatie te zitten waar het nodig is om een salarisindicatie te geven, geef dan een bereik aan. Zo vergroot je de kans op een hoger salaris. Enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?
 • Hoe ziet de arbeidsmarkt er nu uit?
 • Hoe hoog zijn mijn vaste lasten?

Bepaal je onder- en bovengrens door bijvoorbeeld het volgende te benoemen:

 • “Het minimum wat ik zou willen verdienen is € .. per maand”

Maar beter nog:

 • “Ik zou een gat in de lucht springen bij een salaris van €.. per maand”

Het benoemen van een bandbreedte is altijd handig; bijv. tussen de € 2800,- en € 3200,- per maand.

4. Rechtvaardig je salariseisen

Rechtvaardig het voor de onderneming om jou een bepaald salaris toe te kennen. Dit doe je door jouw toegevoegde waarde duidelijk kenbaar te maken. Denk hierbij aan speciale kennis / opleiding waarover je beschikt of bijvoorbeeld directe inzetbaarheid en dus declarabiliteit door jouw relevante ervaring.

Geef je onderhandelingspartner een reden om je een bepaald salaris te geven. Een dure hypotheek, studiekosten van je kinderen rechtvaardigen waarom jij een hoog salaris wilt maar niet waarom een bedrijf dat aan jou zou moeten toekennen. Rendement is de enige valide rechtvaardiging.

Een Casemanager die een caseload van 120 dossiers kan behappen levert een hoger rendement op dan een Casemanager die 80 dossiers aankan.

5. Onder aan de streep

Wanneer we denken aan een inkomen gaan de gedachten vrijwel automatisch uit naar het salaris. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk goed als compensatie dienen wanneer er niet aan je salariswens kan worden voldaan. Het is belangrijk om te weten wat je onderaan de streep overhoudt.

Over het algemeen heeft het salaris de meeste onderhandelingsruimte, de secundaire voorwaarden liggen vaak moeilijker. Toch is het zeker de moeite waard om hiernaar te vragen wanneer je het gevoel hebt er niet uit te komen wat betreft salaris. Denk hierbij aan:

 • Een auto van de zaak of reiskostenvergoeding
 • Een dertiende maand
 • Het aantal vakantiedagen
 • Winstdeling
 • Opleidingsvergoedingen
 • Pensioenregeling (en jouw bijdrage in de premie)

Maar ook “zachte” componenten als reistijd, flexibel werken spelen mee in het totaalplaatje.

Is er de intentie om “ja” tegen elkaar te zeggen? Dan kun je altijd vragen om een pro forma salarisstrook zodat je exact weet waar je “ja” tegen zegt.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.