Salarisonderhandeling

Download: Salarisonderhandeling versie feb. 2020

De salarisonderhandeling is een strategisch spel: je doet onderzoek, formuleert doelstellingen en gaat vervolgens gecalculeerd te werk. Hieronder een aantal tips/spelregels voor de salarisonderhandeling.Alsof een sollicitatiegesprek nog niet moeilijk genoeg is, is de salarisonderhandeling voor veel mensen nog veel moeilijker. Over geld praten is voor veel mensen niet makkelijk. Dit mondt regelmatig uit in teleurstellingen omdat men bang is te vragen wat men echt verlangt. Om dit te voorkomen, heb ik vijf spelregels opgesteld die je helpen om het maximale uit je salarisonderhandeling te halen.

Wij zullen overigens in een vroeg stadium van de procedure al aan je vragen wat jouw salariswens is. Zo voorkomen we dat wij met elkaar in gesprek gaan om er later achter te komen dat jouw wens & het budget ver uit elkaar liggen. We managen de verwachtingen graag in een vroeg stadium

1. Praat pas over geld wanneer je veilig zit

Het salaris is een onderwerp dat een sollicitatie kan maken of breken. Toch is het ondanks het relatief grote belang niet verstandig om hier in een vroeg stadium al zelf over te beginnen. Als wij jou introduceren bij een opdrachtgever vermelden wij hier altijd jouw salariswens. Zij zijn hiervan dus op de hoogte. Het is daarom niet verstandig hier zelf over te beginnen bij de 1e kennismaking

2. Bekijk wat anderen verdienen

Het is verstandig om een goede schatting te hebben van je marktwaarde voordat je jouw salariswens aangeeft c.q. de onderhandeling ingaat. Zo weet je wat een gebruikelijk salaris is voor iemand in eenzelfde soort functie met dezelfde ervaring als jij. In onze branche is dit niet zo makkelijk omdat de meeste van onze opdrachtgevers geen CAO hanteren. Je kunt daarom het beste rondvragen bij vakgenoten. Natuurlijk kun je ons ook om een indicatie van gebruikelijke salarissen vragen.

3. Geef een salarisbereik aan

Wanneer je het gevoel hebt in een situatie te zitten waar het nodig is om een salarisindicatie te geven, geef dan een bereik aan. Zo vergroot je de kans op een hoger salaris. Enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?
 • Hoe ziet de arbeidsmarkt er nu uit?
 • Hoe hoog zijn mijn vaste lasten?

Bepaal je onder- en bovengrens door bijvoorbeeld het volgende te benoemen:

 • “Het minimum wat ik zou willen verdienen is € .. per maand”

Maar beter nog:

 • “Ik zou een gat in de lucht springen bij een salaris van €.. per maand”

Het benoemen van een bandbreedte is altijd handig; bijv. tussen de € 2800,- en € 3200,- per maand.

4. Rechtvaardig je salariseisen

Rechtvaardig het voor de onderneming om jou een bepaald salaris toe te kennen. Dit doe je door jouw toegevoegde waarde duidelijk kenbaar te maken. Denk hierbij aan speciale kennis / opleiding waarover je beschikt of bijvoorbeeld directe inzetbaarheid en dus declarabiliteit door jouw relevante ervaring.

Geef je onderhandelingspartner een reden om je een bepaald salaris te geven. Een dure hypotheek, studiekosten van je kinderen rechtvaardigen waarom jij een hoog salaris wilt maar niet waarom een bedrijf dat aan jou zou moeten toekennen. Rendement is de enige valide rechtvaardiging.

Een Casemanager die een caseload van 120 dossiers kan behappen levert een hoger rendement op dan een Casemanager die 80 dossiers aankan.

5. Onder aan de streep

Wanneer we denken aan een inkomen gaan de gedachten vrijwel automatisch uit naar het salaris. Maar hier houdt het natuurlijk niet op. De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen namelijk goed als compensatie dienen wanneer er niet aan je salariswens kan worden voldaan. Het is belangrijk om te weten wat je onderaan de streep overhoudt.

Over het algemeen heeft het salaris de meeste onderhandelingsruimte, de secundaire voorwaarden liggen vaak moeilijker. Toch is het zeker de moeite waard om hiernaar te vragen wanneer je het gevoel hebt er niet uit te komen wat betreft salaris. Denk hierbij aan:

 • Een auto van de zaak of reiskostenvergoeding
 • Een dertiende maand
 • Het aantal vakantiedagen
 • Winstdeling
 • Opleidingsvergoedingen
 • Pensioenregeling (en jouw bijdrage in de premie)

Maar ook “zachte” componenten als reistijd, flexibel werken spelen mee in het totaalplaatje.

Is er de intentie om “ja” tegen elkaar te zeggen? Dan kun je altijd vragen om een pro forma salarisstrook zodat je exact weet waar je “ja” tegen zegt.

Co2Work


 0318 30 60 02

info@co2work.nl


Neem contact met ons op  Enkele van onze opdrachtgevers

  Over Co2Work

  Werving en selectie

  Co2Work is dé specialist in de werving en selectie van professionals die werkzaam (willen) zijn in het werkveld van verzuim, re-integratie, vitaliteit, duurzame inzetbaarheid, preventie en mobiliteit. Wij onderscheiden ons door onze korte lijnen, persoonlijk contact en een breed netwerk waardoor het ons lukt de juiste match te maken.

   

  Lees meer >>

  De juiste kandidaat voor u

  Het vinden van de juiste kandidaat is een tijdrovend en zeer intensief traject. Het gaat verder dan het plaatsen van een advertentie. Past een kandidaat, naast de juiste kennis en ervaring, ook qua persoonlijkheid bij uw organisatie, de cultuur en de werkwijze? Wij kennen u en de kandidaat. Zo komen wij tot de juiste match.

   

  Lees meer >>

  Tips voor professionals

  Voorbereiding is het halve werk, dus begin goed voorbereid je zoektocht naar een nieuwe baan. Er zijn veel werkgevers én vacatures. Maar welke werkgever en positie past nou echt bij jou? Wij kennen de markt, de werkgevers, hun werkwijze en cultuur. Zo kunnen wij je helpen bij het maken van de juiste match waar jij gelukkig van wordt!

   

  Lees meer >>

  Referenties

  De juiste match is maatwerk

  Een duurzame match

  Om een duurzame match tussen professionals en onze opdrachtgevers te realiseren werken wij met een vast stappenplan, zowel voor de werkgevers als voor de kandidaten. Dankzij een duidelijk stappenplan vinden kandidaten snel de juiste vacature. En komen opdrachtgevers binnen de kortste keren in contact met de juiste professionals.

   

  Talent gezocht

  Als student geneeskunde gaat u binnen enkele jaren uw carriere starten. Daarom kunt u zich als toekomstig arts alvast aanmelden om in aanmerking te komen voor de diverse vacatures op de website.

   

  Meerdere vacatures voor professionals

  Niet alleen de vraag naar bedrijfsartsen stijgt, ook andere professionals zijn hard nodig.

   

  Er zijn op dit moment vacatures beschikbaar voor basisartsen, casemanagers, verzekeringsartsen, psychologen, arboverpleegkundigen en re-integratiedeskundigen. Ook andere professionals kunnen zich uiteraard aanmelden als kandidaat.

   

  Vacatures voor bedrijfsartsen

  Er is een tekort aan specialisten zoals bedrijfsartsen. Op dit moment zijn er diverse vacatures voor bedrijfsartsen beschikbaar. Komt u in aanmerking voor de vacature bedrijfsarts? Volg ons stappenplan om te solliciteren.

   

  Aanmelden als opdrachtgever

  Wilt u als werkgever ook binnen zeven eenvoudige stappen de juiste kandidaat vinden? Ontdek ons stappenplan om uw organisatie aan te melden als opdrachtgever of ontdek meer over ons.

  X

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

  We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.
  X

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

  We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.