Opleidingen tot bedrijfsarts / informatie basisartsen

Bedrijfsarts worden.

Wil je bedrijfsarts worden? De specialistische opleiding tot bedrijfsarts kunnen bij 2 instituten worden gevolgd; de SGBO in Nijmegen en de NSPOH in Utrecht. De opleiding bedrijfsgeneeskunde duurt 4 jaar (bij voltijdse aanstelling) en leidt tot inschrijving in het landelijke register van bedrijfsartsen. Tijdens de opleiding tot bedrijfsarts ben je als AIOS (bedrijfsarts-in-opleiding) werkzaam bij een arbodienst of een bedrijfsgezondheidsdienst. Hierdoor fungeert de praktijk als leerwerkplek om jouw competenties te oefenen en te ontwikkelen. Je leert dankzij jouw dagelijkse werk onder begeleiding van de praktijkopleider en op basis van praktijkopdrachten. Parallel aan deze praktijkopleiding vindt het instituutsonderwijs plaats.

De Opleiding

De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico’s in arbeid. Daarbij krijg je kennis en vaardigheden aangeboden in een afwisselend programma van interactieve colleges, vaardigheidstrainingen, opdrachten en thematische werkgroepen. Op deze manier word je geregistreerd bedrijfsarts.

Interesse in de opleiding tot bedrijfsarts, lees meer hierover in onze blog: 5 redenen om bedrijfsarts te worden.

De kosten

Helaas wordt de opleiding niet gesubsidieerd waardoor de kosten (€ 46.000,-) voor rekening van werkgever/werknemer komen. Ben je in loondienst bij een werkgever die erkend opleider is dan wordt in de meeste gevallen de opleiding voor je betaald.

Het criterium om de opleiding te kunnen volgen is een inschrijving in het BIG register als basisarts en een loondienstpositie bij een erkend opleider. Als je interesse hebt om als basisarts opgeleid te worden is het dus wel belangrijk dat je een werkgever zoekt die erkend is als opleider of bereid is deze erkenning te verkrijgen.

Zij-instromer

Normaal duurt de opleiding 4 jaar bij een 100% dienstverband. Wil je als zij-instromer (zoals oa. huisarts, orthopedisch chirurg, psychiater) in aanmerking komen voor de opleiding tot bedrijfsarts dan kun je vrijstellingen krijgen. De voorwaarde is dat je minimaal 16 uur per week werkzaam bent geweest als “arboarts” onder supervisie van een geregistreerd bedrijfsarts. Hierna kun je de opleiding starten. Vervolgens volg je gedurende 2 jaar onderwijs ( 1 dag per week, waarvan 1 dag per 2 weken op locatie van de opleider). Verlenging van de opleiding is mogelijk in deeltijd werkt of als er bepaalde activiteiten ontbreken op je CV. Uiteraard dien je werkzaam te zijn bij een erkende opleider (minimaal 16 uur), begeleid te worden door een erkende praktijkopleider, je erkenning tot specialist loopt tot de eerste dag van de opleiding. De opleiding volgen voor een zij-instromer is deels maatwerk, voorafgaand aan de opleiding tot bedrijfsarts zul je dan ook uitgenodigd worden voor een oriënterend gesprek over het maatwerk van de opleiding.

Na de opleiding

Als opgeleid bedrijfsarts

 • ben je bekend met de wet -en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, gezondheidsbevordering, verzuim en arbeidsongeschiktheid.
 • weet je hoe je beroepsziekten kunt voorkomen of beperken
 • ken je je rol als adviseur
 • kun je werken in een commerciële omgeving van een arbodienstverlener
 • ken je de consequenties voor jouw rol als bedrijfsarts

Meelopen

Wil je meer weten welke werkzaamheden je als basisarts gaat verrichten, bekijk de vacatures voor basisartsen. Wil je als basisarts eerst weten wat het vak precies behelst. Wij kunnen meeloopdagen voor je organiseren met ervaren bedrijfsartsen van onze opdrachtgevers. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

De ervaring van een ANIOS bedrijfsarts

De reden van Peter (ANIOS bedrijfsgeneeskunde) om voor de bedrijfsgeneeskunde te kiezen:

“Je kijkt naar de mens in het geheel en niet alleen naar de diagnose. Deze holistische-visie trekt mij aan in de bedrijfsgeneeskunde. Ik krijg de tijd om mijn cliënt en zijn omgeving te leren kennen. De begeleiding neemt vaak een langere periode in beslag waardoor ik de cliënt kan blijven volgen, zowel het ziektebeeld als de persoon. Het werken op locatie en de grote afwisseling in het soort problematiek waar je als bedrijfsarts mee te maken hebt, maken het werk voor mij uitdagend en interessant. In samenspraak met de werkgever kijken we eventueel naar preventieve maatregelen om toekomstige uitval te voorkomen. Een veelzijdig vak waarbij je in contact komt met verschillende organisaties met een zeer diverse populatie. Daarnaast biedt dit vak mij een perfecte werk-privé balans, als bedrijfsarts werk je nl. tijdens kantooruren. Ik ben blij dat ik binnenkort de opleiding tot bedrijfsarts mag gaan volgen”

Opleiding Verzekeringsarts

De medische vervolgopleiding verzekeringsgeneeskunde duurt 4 jaar en leidt tot inschrijving in het register van verzekeringsartsen. Tijdens de opleiding bent u als AIOS werkzaam op het gebied van verzekeringsgeneeskunde bijvoorbeeld bij het UWV of een particuliere verzekeringsmaatschappij. Hierdoor fungeert de praktijk als leerwerkplek om uw competenties te oefenen en te ontwikkelen. U leert dankzij uw dagelijkse werk onder begeleiding van uw praktijkopleider en op basis van praktijkopdrachten. Parallel aan de praktijkopleiding vindt het instituutsonderwijs plaats. Hierbij krijgt u kennis en vaardigheden aangeboden in een afwisselend programma van interactieve colleges, vaardigheidstrainingen, moduleopdrachten en thematische werkgroepen.

Helaas wordt ook deze opleiding niet gesubsidieerd waardoor de kosten (€ 45.000,-) voor rekening van werkgever/werknemer komen.

Het criterium op de opleiding te kunnen volgen is een inschrijving in het BIG register als basisarts en een loondienstpositie bij een erkend opleider.

Ben je bedrijfsarts en wil je de opleiding tot verzekeringsarts volgen (of vice versa)? Dan wordt je voor ongeveer 50% van de opleidingstijd vrijgesteld.

Co2Work


 0318 30 60 02

info@co2work.nl


Neem contact met ons op  Enkele van onze opdrachtgevers

  Over Co2Work

  Werving en selectie

  Co2Work is dé specialist in de werving en selectie van professionals die werkzaam (willen) zijn in het werkveld van verzuim, re-integratie, vitaliteit, duurzame inzetbaarheid, preventie en mobiliteit. Wij onderscheiden ons door onze korte lijnen, persoonlijk contact en een breed netwerk waardoor het ons lukt de juiste match te maken.

   

  Lees meer >>

  De juiste kandidaat voor u

  Het vinden van de juiste kandidaat is een tijdrovend en zeer intensief traject. Het gaat verder dan het plaatsen van een advertentie. Past een kandidaat, naast de juiste kennis en ervaring, ook qua persoonlijkheid bij uw organisatie, de cultuur en de werkwijze? Wij kennen u en de kandidaat. Zo komen wij tot de juiste match.

   

  Lees meer >>

  Tips voor professionals

  Voorbereiding is het halve werk, dus begin goed voorbereid je zoektocht naar een nieuwe baan. Er zijn veel werkgevers én vacatures. Maar welke werkgever en positie past nou echt bij jou? Wij kennen de markt, de werkgevers, hun werkwijze en cultuur. Zo kunnen wij je helpen bij het maken van de juiste match waar jij gelukkig van wordt!

   

  Lees meer >>

  Referenties

  De juiste match is maatwerk

  Een duurzame match

  Om een duurzame match tussen professionals en onze opdrachtgevers te realiseren werken wij met een vast stappenplan, zowel voor de werkgevers als voor de kandidaten. Dankzij een duidelijk stappenplan vinden kandidaten snel de juiste vacature. En komen opdrachtgevers binnen de kortste keren in contact met de juiste professionals.

   

  Talent gezocht

  Als student geneeskunde gaat u binnen enkele jaren uw carriere starten. Daarom kunt u zich als toekomstig arts alvast aanmelden om in aanmerking te komen voor de diverse vacatures op de website.

   

  Meerdere vacatures voor professionals

  Niet alleen de vraag naar bedrijfsartsen stijgt, ook andere professionals zijn hard nodig.

   

  Er zijn op dit moment vacatures beschikbaar voor basisartsen, casemanagers, verzekeringsartsen, psychologen, arboverpleegkundigen en re-integratiedeskundigen. Ook andere professionals kunnen zich uiteraard aanmelden als kandidaat.

   

  Vacatures voor bedrijfsartsen

  Er is een tekort aan specialisten zoals bedrijfsartsen. Op dit moment zijn er diverse vacatures voor bedrijfsartsen beschikbaar. Komt u in aanmerking voor de vacature bedrijfsarts? Volg ons stappenplan om te solliciteren.

   

  Aanmelden als opdrachtgever

  Wilt u als werkgever ook binnen zeven eenvoudige stappen de juiste kandidaat vinden? Ontdek ons stappenplan om uw organisatie aan te melden als opdrachtgever of ontdek meer over ons.

  X

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

  We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.
  X

  Inschrijven Nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

  We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.