5 redenen om bedrijfsarts te worden

Werken als bedrijfsarts?

Het specialisme bedrijfsgeneeskunde is vrij onbekend bij (basis)artsen, wat ons betreft onterecht want het is een boeiende, veelzijdige en maatschappelijke functie waar je zeer waardevol bent voor werkend Nederland. In de opleiding tot arts is er weinig aandacht voor de sociale geneeskunde.

Wat het vak zo interessant maakt lees je in dit artikel.

 

1.    Werken als arts in het bedrijfsleven

Als bedrijfsarts begeleid je de re-integratie van (dreigend) zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur. Je hebt contact met de (zieke) werknemers, zijn/haar leidinggevende, de HR-afdeling, management en andere professionals op het gebied van verzuim, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, preventie en vitaliteit.

 

Je vervult meerdere rollen; medisch specialist, analist van de oorzaken van verzuim, adviseur op het gebied van werken en gezondheid, vraagbaak en coach voor leidinggevenden, maar ook de rol van mediator in conflictsituaties.

Je bent actief in een grote diversiteit aan sectoren en branches waardoor er veel afwisseling is in ziektebeelden en verzuimoorzaken. Een bijkomend voordeel; omdat je in het bedrijfsleven werkt zijn de werktijden binnen kantoortijden.

 

2. Snel in opleiding tot specialist

Je kunt als basisarts vaak al < 1 jaar instromen tot de opleiding tot specialist, in tegenstelling tot veel andere specialismen waar basisartsen moeten knokken voor een opleidingsplaats. De opleiding wordt betaald door de werkgever (arbodienst) en kan meestal in werktijd gevolgd worden. De opleiding duurt 4 jaar (als je parttime werkt iets langer). Na de opleiding ben je geregistreerd Bedrijfsarts. Gelet op het tekort aan bedrijfsartsen heb je hiermee (bijna) een baangarantie als specialist met een goed inkomen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

3.    Jij maakt het verschil

De bedrijfsarts is een deskundig aanspreekpunt binnen het werkveld van arbeid en gezondheid en ondersteunt en adviseert werknemers en bedrijven hierin. Als medisch specialist kijk je naar de (holistische) mens, naar diens gezondheid en werkzaamheden. Je kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan, natuurlijk rekening houdend met beperkingen. Er is veel aandacht en tijd voor de cliënt en je hebt écht het gevoel iets te kunnen betekenen voor de persoon, ook omdat je ze langere tijd blijft volgen. Als bedrijfsarts bedien je een maatschappelijke functie, waardoor jij kan bijdragen aan een gezond werkklimaat in  organisaties. Je vertaalt individuele casuïstiek naar interventies op organisatieniveau, met grote impact op mens en bedrijf. Iedereen heeft het recht om te werken binnen haar/zijn mogelijkheden waardoor je wezenlijk bijdraagt aan maatschappelijke betrokkenheid en levensplezier.

 

4.    Jouw advies telt

De bedrijfsarts heeft een neutrale helikopterview en weet vanuit dat oogpunt te adviseren. Samen met de werknemer en organisatie bepaal je wat er nodig is. Hiermee heeft de bedrijfsarts een veel bredere rol dan een gemiddelde medisch specialist. Jouw objectief advies helpt de werknemer én werkgever in een duurzaam en realistisch re-integratietraject. Als re-integreren in het eigen werk niet mogelijk is, ga je samen met andere professionals op zoek naar welke mogelijkheden er wél zijn. Je hebt overleg met huisartsen en medisch specialisten. Daarnaast neem je zelf het initiatief binnen medische, sociale, juridische en bedrijfseconomische regels. Het is een veelzijdige, maatschappelijke functie die nooit saai is!

 

5.    Het werk kan (inhoudelijk) worden ingericht o.b.v. jouw wensen en ambities

Na de opleiding tot specialist kun je jezelf continu blijven ontwikkelen.

Ben je vooral sterk als expert of adviseur? Ben je een allrounder of meer een (sector)specialist? Ben je een onderzoeker of toch meer praktisch ingesteld? Werk je graag voor grote organisaties of pas je beter bij het midden- en kleinbedrijf? Ben je geïnteresseerd in een specifiek ziektebeeld en de re-integratie daarna? Gaandeweg ontdek je waar jouw kracht en interesses liggen en zijn er volop mogelijkheden om je verder te ontplooien.

 

Wij kunnen ons voorstellen dat je nieuwsgierig en misschien zelfs wel enthousiast bent geworden. Wil je meer weten over het werk van een bedrijfsarts? Je kunt altijd (vrijblijvend) contact met ons opnemen zodat wij je er nog veel meer over kunnen vertellen. Om een echt goede indruk te krijgen, kunnen wij ook altijd een meeloop dag met een ervaren Bedrijfsarts voor je regelen.

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.