AOK nieuwe stijl

Je hebt misschien gehoord van de visuele arbeidsovereenkomst. Het is een contract dat voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk is. Maar wat houdt zo’n “arbeidsovereenkomst met afbeeldingen” precies in? En brengt het juridische risico’s met zich mee? Dat ontdek je in dit artikel.

Wat is een visuele arbeidsovereenkomst?

Als je nog nooit van een visuele arbeidsovereenkomst hebt gehoord, kun je het beschouwen als een begrijpelijke arbeidsovereenkomst, verrijkt met visuele elementen, zonder lange juridische teksten. Ze kunnen verschillende vormen aannemen. Of je nu een HR-professional bent of een werknemer, het doel is dat je in één oogopslag begrijpt waar het om gaat.

Meer dan alleen afbeeldingen Een visuele arbeidsovereenkomst gaat verder dan alleen het toevoegen van afbeeldingen aan een bestaande overeenkomst. Allereerst moeten de visuele elementen daadwerkelijk waarde toevoegen en de inhoud dienen. Denk bijvoorbeeld aan een pictogram voor het toilet; iedereen begrijpt meteen waar het voor staat.

Tekst speelt ook een belangrijke rol. Het draait om korte en begrijpelijke teksten, waarbij juridische jargon zoveel mogelijk wordt vermeden. Het doel is niet om elk mogelijk scenario of risico juridisch vast te leggen, maar om de bedrijfscultuur en het vertrouwen over te brengen.

Wat is het doel van een visuele arbeidsovereenkomst?

Het doel van een arbeidsovereenkomst is het maken van afspraken die voor beide partijen begrijpelijk zijn. Een visuele arbeidsovereenkomst in eenvoudige taal draagt hieraan bij. Bovendien straalt het vertrouwen uit naar medewerkers, wat loyaliteit en tevredenheid bevordert, wat essentieel is in een competitieve arbeidsmarkt.

Het digitaal aanbieden van de arbeidsovereenkomst past ook binnen een duurzaam beleid. Bovendien maakt het de kennismaking met het contract veel aangenamer dan het lezen van tien pagina’s droge tekst.

Kan het juridisch standhouden?

Is een visuele arbeidsovereenkomst juridisch geldig? In principe is een arbeidsovereenkomst ‘vormvrij’, dus visuele elementen kunnen worden toegevoegd. Er zijn echter wettelijke vereisten waaraan een arbeidsovereenkomst moet voldoen, zoals vastgelegd in artikel 7:655 lid 1 BW, ook wel bekend als de ‘informatieplicht’.

Vanaf 1 augustus 2022 is ook de Wet Transparante & Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden van kracht, die extra eisen aan de arbeidsovereenkomst stelt. In een visuele arbeidsovereenkomst moeten bijvoorbeeld gegevens worden verstrekt over de werkplek, werktijden en betaalde verlofuren.

Wat zijn de risico’s?

De meningen over de (juridische) risico’s zijn verdeeld. Voorstanders geloven dat een visuele arbeidsovereenkomst vanwege de beknopte inhoud minder ruimte biedt voor misverstanden. Tegenstanders denken juist dat een te beknopte arbeidsovereenkomst juridische risico’s met zich meebrengt. Beide standpunten hebben hun geldigheid. Of je nu kiest voor een traditionele arbeidsovereenkomst of een visuele variant, het is belangrijk om geen lacunes te laten vallen en te voldoen aan de geldende wetgeving.

Legal Design Een visuele arbeidsovereenkomst maakt deel uit van de bredere beweging genaamd ‘legal design’. Dit houdt in dat complexe juridische zaken worden ondersteund met visuele elementen. Dit kan in de vorm van een arbeidsovereenkomst zijn, maar ook in personeelshandboeken of andere juridische documenten. Het draagt ook bij aan het begrijpelijk maken van ingewikkelde juridische processen, zoals het opstellen van dagvaardingen.

Hoe begin je?

Wil je jouw arbeidsovereenkomst visueel vormgeven? Hier zijn enkele stappen om te overwegen:

  • Identificeer welke juridische of HR-documenten baat hebben bij visualisatie, zoals het gehele traject van de werknemer, van contract tot onboarding en offboarding.
  • Bepaal het doel van de visuele arbeidsovereenkomst.
  • Zorg ervoor dat de visuele elementen passen bij de bestaande merkidentiteit.
  • Meet of de visuele arbeidsovereenkomst daadwerkelijk bijdraagt; vraag bijvoorbeeld feedback van nieuwe medewerkers.
  • Werk de visualisaties bij wanneer nodig en vergeet belangrijke wijzigingen in het HR-beleid niet op te nemen.

Bron: meesterrecht.nl

Hoe kunnen we je helpen?

Inschrijven Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Gebruik dan onderstaand formulier om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

We houden je gegevens privé en zullen deze niet delen met derden. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.